Resepi ni sebenarnya terhasil bila adik-adik nak makan pasta carbonara dan saya mengidam sangat-sangat. *sebab hari tu ada kakak tu datang bilik jual spageti carbonara, sedap sangat!!! ingat nak beli lagi tapi lepas tu dia tak muncul-muncul dah kat depan pintu bilik saya* Disebabkan kos untuk memasak ditanggung sediri, berusaha laa hasilkan resepi yang jimat kos. hee :)
Maka terhasillah resepi ni yang digabung dan diolah. Saya hanya perlu beli 1 pakej fettuccine, cendawan butang, cheddar cheese, butter *majerin tak perlu beli pun sebenarnya tapi saya lebih suka guna butter*, 1 kotak susu segar dan aregano. Bahan-bahan lain tu dah ada kat rumah so tak perlu la saya nak beli lagi kan.
bahan-bahan:
1 paket fettuccine
6 keping cheddar cheese
1 tin cendawan butang (dihiris)
1/3 butter/ majerin (untuk menumis)
5 biji bawang putih (potong dadu)
2 biji bawang merah (potong dadu)
isi ayam (dipotong kecil/cincang)
2 cawan susu segar
1 sdt tepung jagung
aregano/parsley flakes
lada hitam
garam secukup rasa
cara-cara:
1. Panaskan kuali, masukkan butter. Tumiskan semua bawang-bawang, kacau sehingga kekuningan dan wangi. Koyakkan cheddar cheese dan masukkan ke dalam kuali.
2. Masukkan 1 cawan susu segar dan kacau sehingga cheddar cheese betul-betul cair. Campurkan tepung jagung dengan sedikit susu segar (agak-agak tepung boleh larut semua dengan susu tu) selepas itu masukkannya ke dalam kuali tadi. Kacau sehingga kuah menjadi pekat.
3.Masukkan 1 cawan susu lagi, masukkan cendawan butang, ayam yang telah dicincang, garam dan lada hitam secukup rasa. Taburkan sedikit aregano. Kacau lagi, bila kuah agak-agak dah pekat seperti yang dikehendaki tutup api.
cara rebus fettuccine:
panaskan air masukkan sedikit garam dan sedikit minyak. Bila air sedikit mendidih, masukkan fettuccine ke dalamnya dan rebus sehingga lembut.
Tadaa!! nilah hasilnya. |
selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment